Szakterületek alapja

Legújabb orvostudományi és dietetikai terület, melyben  szakmai tudásomat fejlesztem az emberi mikrobiom és annak hatásai az emberi szervezetre. A bélflóra megváltozott állpota hatással van egészségünkre, krónikus problémák kialakulására, és tünet megjelenésére, melyet már a tudomány is több oldalról igazolt. Mivel táplálkozásunkkal, életmódunkkal a bélflóra állapota megváltoztatható, ezért a szolgáltatásaim és szakterületeim tartalmát ennek megfelelően állítottam össze.

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS ÉS PREVENCIÓ

A tudatos életvezetésnek fontos része az egészségmegőrzés, melynek az egyik alap pillére a táplálkozás. Számos tudományos közleményben leírták már, hogy a megfelelő táplálkozással nagy mértékben lehet segíteni az egészség megtartását. Ezt a szolgálatási területet annak ajánlom, aki elérkezettnek látja az időt, hogy megtanulja a saját egészségét támogató táplálkozást, és a szükséges életmódváltást.

GYERMEKVÁLLALÁS ÉS VÁRANDÓSSÁG

Gyermekvállalás előtt álló párokat és várandós kismamákat egyaránt fogadok. 
A fogantatás esélye megfelelő táplálkozással nagy mértékben befolyásolható, legyen szó a leendő édesanyáról vagy édesapáról.

Tudományosan bizonyított, hogy leendő édesanya vagy kismama táplálkozása nagy mértékben hatással van a magzat fejlődésére a várandósság, szoptatás, vagy akár a hozzátáplálás során, ezért időben kell a fókuszt helyezni a megfelelő táplálkozási gyakorlat kialakítására.

Továbbá az alábbi kérdéskörökben tudok még segítséget nyújtani: terhességi diabetes, folsav-anyagcsere probléma, spermaszámnövelés, várandóság alatti testsúlyoptimalizálás vagy kontrollált testsúlynövekedés.

NŐGYÓGYÁSZATI PROBLÉMÁK

Az alábbi nőgyógyászati problémák esetében tudok dietetikai úton segíteni az állapotjavításban: inzulinrezisztencia, PCO, PMS, visszatérő hüvelyi fertőzések (hüvelyflóra támogatása), myoma, endometriózis, nőgyógyászati daganatok. Orvosi dokumentáció megléte szükséges a szolgáltatás igénybe vételéhez.

SPORTOLÓK

Tudományos tény, hogy a táplálkozás kulcsszerepet játszik a sportteljesítmény növelésében, a regenerációban és a teljesítmény optimalizálásban. Ez ma már egy külön dietetikai tudományterület, a sportdietetika. Aktívan mozgó egyénnek vagy élsportolónak egyarán tudok segíteni a táplálkozása optimalizálásában, így a teljesítményének a növelésében.

DAGANATOS ÉRINTETTSÉGEK

Rengeteg publikáció bizonyítja már, hogy a táplálkozással támogatni lehet a daganatos páciens állapotának az optimalizálását, vagy az életminőség javítását. A táplálkozásnak fontos szerepe van a különböző daganattípusok kezelésében, az általános anyagcsere folyamatok támogatásában, a műtétre való felkészítésben, a kezelések mellékhatásainak csökkentésében, a műtét- és kezelés utáni rehabilitációban és a szekunder prevencióban. Orvosi dokumentáció megléte szükséges a szolgáltatás igénybe vételéhez.

EMÉSZTŐRENDSZERI PANASZOK

Az emésztőrendszert érintő panaszok (pl. felszívódási zavarok, gyulladás, emésztési panaszok, allergia, intolerancia) kialakulásában, megszűntetésében, vagy a tünetek csökkentésében a táplálkozásnak kulcsszerepe van. A tünetet okozó rizikótényezők feltérképezésével és kiiktatásával, a bélflóra regenerálásával valamint az emésztőrendszer tehermentesítésével gyors eredmény érhető el.

TESTSÚLYOPTIMALIZÁLÁS

A testsúlyt optimalizálni szükséges, ha a testösszetétel nem a megfelelő arányokat mutatja, hiszen a nem megfelelő testsúly több egészségügyi állapot kialakulásában rizikó tényezőként szerepel. Legyen szó a testsúly csökkentéséről vagy éppen a megtartásáról, növeléséről, a táplálkozásnak központi szerepe van. A célok meghatározása, az egészségügyi dokumentumok dietetikai kiértékelése, a szervezet és a táplálkozás megfelelő felmérése után az egyén életmódjához igazított étrend alakítható ki, mely hosszútávon segíti a folyamatokat. 

BÉLFLÓRA OPTIMALIZÁLÁS

A bélmikrobiom az emberi test bélrendszerében előforduló baktériumok, gombák és vírusok összessége, melyek folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással és a gazdaszervezettel, így befolyásolhatják az emésztést, felszívódást illetve az immunrendszert. A bélflóra megváltozása bizonyítottan összefüggésbe hozható több akut ill. krónikus állapot, megbetegedés és tünet kialakulásában. A táplálkozásunk révén bevitt tápanyagok, vagy nem megfelelő mennyiségben bevitt összetevők a bélflóra megváltozását eredményezhetik, így a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása különösen fontos.

SPECIÁLIS ESETEK

További esetek, táplálkozási vonatkozások, táplálkozást érintő területek, ahol továbblépést tudok nyújtani:
  • műtéti felkészítés táplálkozási vonatkozásai
  • műtét utáni regeneráció támogatása megfelelő tápanyagbevitellel
  • táplálkozás sztóma kialakítása esetén
  • élelmiszerallergiák
  • ételintoleranciák
  • táplálkozást érintő markerek és paraméterek meghatározása laborvizsgálathoz
  • alternatív medicína és kiegészítő terápia (fitoterápia, aromaterápia)

  • anti-aging

  • étrend-kiegészítők optimalizálása